BRUZZ

| Vastgoedontwikkelaars willen vier nieuwe torens aan het Noordstation neerzetten.

CCN-gebouw ligt na drie jaar slopen voorgoed tegen de vlakte: wat nu?

Victor Peeters
28/03/2025

Na drie jaar afbraakwerken is Communicatiecentrum Noord (CCN) sinds begin dit jaar definitief verleden tijd. Afbraakbedrijf De Meuter meldde woensdag dat de sloop, inclusief de verwijdering van asbest, compleet is na een moeizaam en vertraagd proces. Vier nieuwe torens komen er in de plaats, al is dat ambitieuze project nog niet helemaal in kannen en kruiken.

Vastgoedontwikkelaars Atenor en AG Real Estate hebben ambitieuze plannen voor de herontwikkeling van de site. Het plan om vier nieuwe torens te bouwen was al eerder bekend. Twee torens krijgen een residentiële functie, met in totaal 509 appartementen, goed voor ongeveer 1.000 nieuwe bewoners.

De andere twee torens zullen ruimte bieden aan 92.000 vierkante meter kantoorruimte. Ondergronds zouden bijna 700 voertuigen kunnen parkeren.

Nog geen groen licht

Hoewel het Brussels Gewest al een positief advies heeft gegeven, hangt er nog een flinke ‘maar’ aan het project. Urban.brussels, de instantie die verantwoordelijk is voor de vergunningen, eist namelijk nog enkele aanpassingen.

Zo moeten de ontwikkelaars meer aandacht besteden aan de erfgoedwaarde van station Brussel-Noord, de publieke ruimte rond het gebouw en de toegankelijkheid van het station.

Er is nog geen concrete timing over wanneer de vergunning wel of niet wordt verleend. “De ontwikkelaars hebben nog maximaal drie maanden om hun plannen aan te passen", zegt Benjamin Delori van stadsbeweging BRAL. "Daarna beslist urban.brussels of alles in orde is, en of er eventueel een nieuw openbaar onderzoek nodig is."

Deze torens met kantoren, winkels en appartementen komen in de Vooruitganstraat in Schaarbeek, op de plaats waar het CCN-complex stond.

architectes assoc*

| Deze torens met kantoren, winkels en appartementen komen in de Vooruitgangstraat in Schaarbeek, op de plaats waar het CCN-complex stond.

Wordt vervolgd

Mocht dat het geval zijn, kan er mogelijk opnieuw een openbaar onderzoek volgen en loopt het project sowieso vertraging op. Delori blijft naar de plannen kijken. "Wij willen niet dat deze vier torens er komen. De stadsplanning is te weinig democratisch en verbetert de omgeving van het Noordstation niet. De intensiteit van het project is gewoon te hoog."

Delori is niet per se tegen hoogbouw, maar volgens hem staan er al genoeg lege kantoren in de buurt van het station. Toch waardeert hij dat er in het bijzondere bestemmingsplan ook sociale woningen worden opgenomen. Alleen, het stadsproject zoals het nu wordt voorgesteld "is niet meer van deze tijd. Het voorplein van het Noordstation verdient een kwalitatieve publieke ruimte, die de verbinding tussen het station en de buurt verbetert.”

Samen met Inter-Environnement Bruxelles (IEB), Arau en enkele buurtbewoners ging BRAL eerder al in beroep bij de Raad van State tegen de aanpassing van het Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) dat van toepassing is op de site.

Mobiliteitsplan

Verder hekelt Delori dat er geen duidelijke visie is op de mobiliteit rond het Noordstation. "Het is vreemd dat er wel al een plan is voor de bouw van deze torens, terwijl een visie op mobiliteit ontbreekt. Het zou veel beter zijn mochten die twee kwesties in één plan worden uitgewerkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , CCN , CCN-gebouw , communicatiecentrum , Bral , Noordwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni